24 september 2011

att byta kön...

En del människor är födda i fel kropp. Vissa av dem döljer det i hela livet, medan andra kämpar för att rätta till naturens fel. Det kallas för könskorrigering och kan göras inom den offentliga vården. Man skickar en ansökan till Socialstyrelsens Rättsliga Råd, vilket resulterar i att de vill ha en ordentligt utredning om den fysiska och framförallt den psykiska hälsan.
Sverige var först i välden med könskorrigering, och riktlinjerna och lagstiftningen gjordes redan 1972.
Man skulle uppfylla några kriterier:
  1. vara steril
  2. vara ogift
  3. svensk medborgare
  4. fyllt 18 år 
De här kriterierna är inte lika relevanta nu år 2011 än det var när lagen kom, och diskuteras även att helt och hållet ta bort dem.

Man behöver genomgå en psykiatrisk utredning ( vilket också ifrågasätts), den är nödvändigt för att kunna få vård inom sjukvården.

Under resans gång  får man träffas olika specialist läkare - psykolog,  plastikkirurg, logoped,endikronolog och en kurator. utredningen kan ta flera år, där man tar upp en hel del sociala problem som kan dyka upp inom familj, vänner och i arbetet.

Hitintills 700 - 800 personer bytt kön i Sverige. Cirka 60 personer ges årligen nytt juridiskt kön i Sverige, fördelat på 1/3 som får ett manligt juridiskt kön och 2/3 som får ett juridiskt kön som kvinna. Ångringsfrekvensen är låg endast 8 personer har ångrat könsbytet.
Självklart kan man inte lita 100 % på siffrorna då kanske alla talar inte om det för omgivningen heller. Och vissa går ju omvägar, där de införskaffar hormontabletterna från internet och opererar sig utomlands, vanligast i Thailand. De hoppar över den långa psykologiska fasen, vilket kan orsaka svåra konsekvenser.

Följande steg får man gå igenom:
  • utredning- träff med psykiater under 2 års tid. Träff med kurator : sociala situationen kollas noggrant, träff med anhöriga. Handlar om ca 10-13 besök. 
  • diagnosen ställs. 
  • träff med plastikkirurgen. Operationen görs i Karolinska Sjukhuser
  • träff med logoped för att träna röst
  • träff med endokrinolog  för behandling med hormoner.
Först när man har genomgått operationen kan man få en ny juridisk identitet. 
När man är färdig opererad  finns det  stödgrupp om man skulle behöva det efter det omställning som en könsbyte kan innebära.

Mer fakta kan läsas här




23 september 2011

skönhetens pris...

Ibland känner desperation inga gränser. Man undrar vad Hang Mioku tänkte när hon sprutade matolja i ansiktet. Historien är sorglig. Och handlar om dålig självbild och ännu sämre självförtroende.
Att man utsätter sig för faror i samband med plastikkirurgi är få som tänker på. Det ända som man har i tankarna är att se bättre ut efter ingreppet.
Vissa lägger ner enorma summor på plastikförändring. Några blir nöjda, andra ångrar sina beslut.
Men sen finns en grupp som aldrig får nog.
Ja, Hang Mioku blev aldrig nöjd, och ville ha förbättring och förbättring och förbättring. Det gick ju inte så bra när hon till slut sprutade matolja in i ansiktet.

Idag är hennes ansikte uppsvullen och långtifrån tilltalande... En del av svullnaden har avlägsnats men hon kommer aldrig få igen en normal utseende.
Jag kan inte ens förstå hur man kan komma på ens tanken att spruta in matolja, vad skulle den kunna göra.
Mer kan du läsa om henne på 24 . Nyheten är inte pinfärsk dock, men helt klart en avskräckande exempel hur extrem utseende fixering kan drabba en.


18 september 2011

ett handslags betydelse...

Kroppsspråk är ju viktigt. Kanske till och med viktigare än vi tror. Vi uttrycker mycket med våra kropp och vissa kan läsa den enkelt andra märker nog ingenting. Vissa uttryck dock är mer läsbara än andra. En hopsjunken kropp med svag röst indikerar sällan stor självsäkerhet och självförtroende.
Handslag är en företeelse många av oss kan tolka. Själv är inte vän av handslag ( säkert säger en hel del om mig också, även om jag tror att jag har en fast handslag, tycker jag att det är både obehagligt och onödigt att skaka hand)
Att en fast handslag tyder på självsäkerhet är alla överens om. Att man kan fejka en fast handslag pratar ju egentligen ingen om. Lite övning ger nog färdighet även i handskakningens ädla konst också.
Men nu blandas även i hur vi visar handflatan i samband med handskakning har betydelse.
Själv har jag aldrig tänkt på det, men det finns folk som har utforskat även det:
  • Visar du enbart handryggen under handslaget signalerar den en dominant och stark ställning.
  • Visar du en del av din handflata medan du skakar hand visar att du är vänligt inställd och samarbetsvillig.
  • Visar man inte alls handflatan utan den är mer hand i hand så att säga, upplevs som om du är undflyende och svag.
Visst, kanske finns lite sanning i det hela, jag brukar mest undvika att ta i hand, men onekligen finns det många olika stilar. Och enligt mig kan man öva in det mesta för att invagga omgivningen i falsk säkerhet ;)
Så öva, öva och öva....Ingen vill ju verka svag...eller? Svaghet är ju inte attraktiv så upp till kamp.



11 september 2011

vad får du panik av?...

Vi vill inte åldras. Jag vet inte om det finns några som är glada över att åldras, vissa säger att det är så medan andra bara tiger. Jag tillhör de som är inte så pigga över åldrandet.
  • Jag kan få panik över att jag inte känner igen mig på morgnarna i spegeln. 
  • Jag får panik över att min kropp är inte lika smidig som förr. 
  • Jag får panik över smärtor i kroppen.
  • Jag får panik över att minnet är inte som det var förr.
  • Jag får panik över att tiden börjar ta slut.
  • Jag får panik över att det ä inte jag som bestämmer över att tiden tar slut.
Vissa gör en hel del för att stoppa tiden. Men jag tycker att det ser bara onaturligt ut också. Och misslyckande blir för synligt. Sen  klandrar man ju sig själv för sin fåfänga. 
från Aftonbladet
Gunilla W. föll för trycket och fick tuppkam insprutad i läppen.  Det gick ju inte så bra. Allt skyls på allergi. Därmed kommer Nord Clinic undan all ansvar. Man kunde ju inte veta att Gunilla inte tål tuppkam. Enkel ekvation.
När man åldras försvinner ju ens läppar med. De sjunker ihop, och hos många blir den till en smal sträck. Så helt klart är en fantastisk ide att kunna hjälpa oss i vår fåfänga.
Själv litar jag på min läppstift.
Den gör ju underverk den med. Men jag har aldrig haft smala läppar, och jag har aldrig heller levt på min utseende. Mitt utseende  har aldrig varit kioskvältare, hoppades lite på att med åldern får man en mer spännande karaktär i linjerna, men det ser inte ut så. Få se hur länge jag kommer att stå emot, men målet är att åldras med stil.

AB

10 september 2011

certifikat för diatermi...

Var tredje år är det dags för kontroll om vi fortfarande kan och behärskar hur diatermi görs på bästa sätt.
  • för er som inte har hört talas om diatermi: Diatermi är en metod för permanent hårborttagning med hjälp av tunna nålar. Metoden är godkänd av Landstinget.
Kontrollen görs på grund av att kunderna ska känna sig trygga, och även för att vi ska kunna ta emot patienter genom landstinget. Klarar vi inte testet dras vår licensen in.
Och det gick ju bra så klart. :)
Vi fick höra också en intressant föreläsning  om könsbyte. Om detta kommer jag skriva i en senare inlägg. 

Har du frågor om diatermi kan du skicka frågorna till mig eller kan läsa mer ingående om det i detta inlägg, eller på min hemsida divage.




09 september 2011

du är din egen lyckas smed...

Alla vi vill lyckas här i livet. Vad lycka är dock olika för var och en. Vissa har förmågan att nå sina mål utan hjälp, går bara på instinkt, plöjer igenom minfält utan att bli avskräckta och lyckas med bravur. De här orädda blir sen omtalade och omskrivna och får därmed ytterligare dragplåster till sina projekt.
Andra kanske vill men fastnar vid drömmarna. Och där blir det stopp. Det finns många hjälpmedel att ta till, men den viktigaste är ändå en själv. Att man faktiskt tar steget och inte backar. Men läser man alla självhjälp böcker ( och det finns många av dem att fördjupa sig i) så en sak är de överens om, nämligen att man ska ha en lista som man kan bocka av.
  1. sätt ett tydligt mål
  2. skriv ner vägen till målet
  3. sammanställ vilka hjälp du kan få att nå målet
  4. skriv ner alla steg du behöver ta
  5. sätt igång istället för att förhala.
  6. be ett bön ;)
  7. gör något varje dag från din lista
Ibland behöver man ta ett steg tillbaka och fundera också. Är det rätta väg man är på eller behöver saker justeras. I så fall justera, men ge inte upp.
Lycka till!

08 september 2011

stressa av...

Idag stressar vi som aldrig förr. Självklart all stress är ju inte dålig. Det finns positiv stress också. Men i dagens storstads liv vill ingen varva ner. Vi vill hinna med allt. Och datorer gör inte vårt liv heller lättare. Fast vi gärna vill tro det. Och det var ju tänkt från början att datorer skulle underlätta vårt liv. Och den kanske gör men vi har blivit mer stressade också.

Och hur ska man varva ner. Jag är helt övertygad att det finns människor som har inte det blekaste aning om hur man varvar ner. För faktum är att sitta framför datorn är inte att varva ner. Det är tvätt om. Man blir bara pigg och nyfikenheten på topp. Har jag suttit vid datorn på kvällen och vill sova sen...näää det funkar inte.
Har frågat många och får faktiskt samma svar, nämligen att de inte heller kan somna, men har aldrig tänkt att det är datorns fel.
Men det är ju det. Din hjärna är ju superaktiv, och så ska man direkt somna. Näää... hjärnan måste varvas ner. Men hur?
Meditation kan vara ett bra sätt. 10 minuter kan räcka för att varva ner och komma mer i nuet och lugna speedade tankar.
Att läsa en bok i sängen kan göra en sömnig genom ögonens monotona rörelse.
Lever man i parförhållande så kan massage göra en avkopplad med. Massagen mjukar upp stela leder och lättar på spänningar.