29 januari 2010

farligt, farligt....


Antioxidanter. Hittills var det bästa som hände mänskligheten. Antioxidanter som ska hålla åldern borta. Bästa källan för antioxidanter är frukt, bär, grönsaker och rotfrukter. I dem finns det antioxidanter i form av C-vitamin, vitamin E samt mängder av olika karotenoider och flavonoider. Mums....

Fast klart jag har alltid tyckt att antioxidanter är lite suspekta.
Man vet inte hur mycket som finns i olika produkter. Kan jag bli odödligt om jag enbart lever på bär? Antagligen inte. Tom kan det bli farligt kom det fram helt plötsligt.

Man ska inte glömma att all missbruk är ju farlig. Vatten är ju livet. Men sveper man 4 liter på ett svep kan man dö. Hjärnan svullnar och inre organ slutar fungera. Alkohol i småmängder är också hälsosamma. Bra för hjärtat. I stora mängder blir förutom levern, även hjärnan angripen. Man kan även dö av för mycket vin.

Mat är lika så. Folk kan också äta ihjäl sig. Och vissa gör det faktiskt.

Så nu även antioxidanter ska vi vara måttliga med. Ingen överdosering av det heller. Men jag har aldrig fått klart för mig HUR MYCKET ANTIOXIDANT finns i en bär? Och varför varnar man för dess biverkningar. Folk har väl alltid ätit frukter och grönsaker.

Ibland undrar man om forskarna inte har viktigare saker att forska i? Och måste man alltid gå ut och skriva artiklar om saker som man har ätit sen innan vi började gå på två ben, skulle vara farliga.
Varför inte koncentrera sig på riktiga gifter istället som vi få in i maten industriellt?

Orac-toppen ( den fullständiga listan hittar du här)

Här kan du se hur mycket du får i
dig per 100 g av olika livsmedel.
Orac mäts i enheter.
Rekommenderat intag: 3000-5000 enheter per dag.

Torkat korngräspulver 25500
Mörk choklad 13120
Torkade plommon 5770
Blåbär 3400
Granatäpplen 3307
Russin 2830
Björnbär 2036
Tranbär 1750
Vitlök 1662

Inga kommentarer: