I en kommentar fick jag en fråga:
"jag undrar om man kan få cancer av laserbehandling, som används till att ta bort håret från kroppen?"
Det är en fråga som ställs ofta. Och svaret på den är inte enkel. Antagligen får man inte cancer. Men behandlingar har kanske pågått i 10- 12 år. Är nog svårt att dra slutsatser och kunna säga med 100 procentig säkerhet att man inte kan få cancer.
Det finns en hel del behandlingar inom sjukvården som ansågs vara säkra, men sen visade sig inte vara så säkra ändå som man hade trott.
Det mest kända är Neurosedyn ( sömnmedel ) som orsakade fosterskador om det gavs till gravida kvinnor. Men nyare händelse är sömnsjuka hos en del barn som blev vaccinerade mot svininfluensan. Antidepressiva medlen har orsakat också biverkningar som man inte visste om eller inte ville framlägga att de fanns.
En gång rökte var och varannan person, idag vet vi att det är faktiskt farligt både att röka eller att vistas i rökig miljö. De klocka undviker cigarett rök. Personal som jobbar med röntgenstrålar får gå ut ur rummet medan strålningen sker. För i stora doser kan orsaka cancer.
Solens strålar kan orsaka hudcancer och solarium likaså. Ändå ligger folk och pressar trots faror för cancer och trots att huden åldras i förtid.
Laserbehandlingar är nya behandlingar, som man egentligen inte vet så mycket om än. Den är inte heller reglerat, vem som helst kan köpa dessa hårborttagningsmaskiner och sätta igång en verksamhet utan större kunskaper i ämnet. Kanske om 20-30 år kommer vi förfasa oss igen över hur vi kunde utsätta oss för dessa behandlingar. Men idag anses laser och ipl-behandlingar vara ofarliga. Enligt vad vi vet eller får veta...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar