24 september 2011

att byta kön...

En del människor är födda i fel kropp. Vissa av dem döljer det i hela livet, medan andra kämpar för att rätta till naturens fel. Det kallas för könskorrigering och kan göras inom den offentliga vården. Man skickar en ansökan till Socialstyrelsens Rättsliga Råd, vilket resulterar i att de vill ha en ordentligt utredning om den fysiska och framförallt den psykiska hälsan.
Sverige var först i välden med könskorrigering, och riktlinjerna och lagstiftningen gjordes redan 1972.
Man skulle uppfylla några kriterier:
  1. vara steril
  2. vara ogift
  3. svensk medborgare
  4. fyllt 18 år 
De här kriterierna är inte lika relevanta nu år 2011 än det var när lagen kom, och diskuteras även att helt och hållet ta bort dem.

Man behöver genomgå en psykiatrisk utredning ( vilket också ifrågasätts), den är nödvändigt för att kunna få vård inom sjukvården.

Under resans gång  får man träffas olika specialist läkare - psykolog,  plastikkirurg, logoped,endikronolog och en kurator. utredningen kan ta flera år, där man tar upp en hel del sociala problem som kan dyka upp inom familj, vänner och i arbetet.

Hitintills 700 - 800 personer bytt kön i Sverige. Cirka 60 personer ges årligen nytt juridiskt kön i Sverige, fördelat på 1/3 som får ett manligt juridiskt kön och 2/3 som får ett juridiskt kön som kvinna. Ångringsfrekvensen är låg endast 8 personer har ångrat könsbytet.
Självklart kan man inte lita 100 % på siffrorna då kanske alla talar inte om det för omgivningen heller. Och vissa går ju omvägar, där de införskaffar hormontabletterna från internet och opererar sig utomlands, vanligast i Thailand. De hoppar över den långa psykologiska fasen, vilket kan orsaka svåra konsekvenser.

Följande steg får man gå igenom:
  • utredning- träff med psykiater under 2 års tid. Träff med kurator : sociala situationen kollas noggrant, träff med anhöriga. Handlar om ca 10-13 besök. 
  • diagnosen ställs. 
  • träff med plastikkirurgen. Operationen görs i Karolinska Sjukhuser
  • träff med logoped för att träna röst
  • träff med endokrinolog  för behandling med hormoner.
Först när man har genomgått operationen kan man få en ny juridisk identitet. 
När man är färdig opererad  finns det  stödgrupp om man skulle behöva det efter det omställning som en könsbyte kan innebära.

Mer fakta kan läsas här




Inga kommentarer: