26 oktober 2008

evigt liv utan rynkor och krämpor...?

Alla vill vi leva länge, och helst vill vi vara i våra bästa år, vitala med få rynkor och mycket erfarenheter och kunskaper i behåll samt vill vi vara friska utan krämpor. Och det forskas en hel del i ämnet hur vi skulle kunna förlänga våra liv.

Den har ett fint namn - longevity medicine - studier hur vi kan förlänga livet. Och forskarna menar att redan i nästa sekel blir det fullt möjligt att många av oss blir 120-140 år gammal.

Och vad ska man tänka på då?

Inte så oväntat, ska man äta mindre. Kanske inte är så dumt, för att om vi blir flera kvar på jorden, blir det möjligen brist på mat också. Men forskarna har faktiskt en poäng här. På den japanska ön Okinawa lever nämligen invånarna längst i världen och de äter BARA ca 1200 kcal per dag.
Färre kalorier skyddar kroppens celler mot fria syreradikaler och därmed bromsas åldrandet.

Det är väl en bra orsak att äta mindre. Mycket mindre. (Vad matindustrin tycker om det vet jag inte, men de hittar väl en utväg och nya metoder som gör att vi köper deras produkter i fortsättningen också).

Stamcellforskning är ju omdiskuterad, men stamceller är ju celler med evigt liv, som kan dela påsig om och om igen. Och det vill man förstås utnyttja till max. Så genom att transplantera stamceller ska man kunna reparera eller ersätta skadade organ.

Med genterapi har man redan föryngrat celler hos möss. Om man kan genomföra det även hos människa, behöver vi inte använda längre dyra antirynkrämer. Vi kan ruinera oss på genterapi istället.

Nanoteknik kan göra storstädning i kroppen. Så när våren kommer kan man köra en stor städning även i kroppen inte bara i hemmet. All skit som fettavlagringar i blodkärl och olika plack kan med små för ögat nästan osynliga nanorobotar borsta bort, käka upp eller trolla bort. Nano-spa blir framtidens storsäljare. Bara man är tillräkligt tätt i plånboken förstås. Förinte tror jag att vanlig svensson kan nyttja de här möjligheterna för att förlänga och förbättra livet. Ja, förutom att minska drastiskt på matintag. Och det vet vi redan hur det går. Underklass fet, överklass mager.

Sen kvarstår hormonerna,och det kan säkert även vanligt folk komma över på internet. Blir kanske mer som ryskroulette, en chansning och hopp om att man verkligen fått det man har beställt, men vem bryr sig.
Man blandar sin eget häxbryggd av tillväxthormon HGH, sömnhormon Melatonin och lite DHEA som är ett förstadium till testosteron. De här hormoner bromsar åldrandet på olika sätt men har även biverkningar också. Så klart. Det är INTE riskfritt att experimentera!

Men för dig som inte har tid att vänta på att de riktigt tunga grejer ska bli till allmängods följer här ytterligare några, men mindre farliga råd:

  1. Fimpa för gott! - rökning gör dig 15 år äldre både in- och utvärtes.
  2. Ät D-vitamin - det skjuter upp åldrandet med 5 år. LAx, makrill, sardiner och ägg, samt en kvart påsolen.
  3. Gift dig! - 4 och ett halvt år extra liv jämfört med de ogifta.
  4. Bli lagom rik! - personer med en årsinkomst på motsvarande en halv till en miljon kr blir 30 % äldre än de som tjänar mindre och 10 % äldre än de som tjänar mer än så.
  5. Ät frukost! - 5 extra år - ok, det jämnar ut lite att man är ogift då.
  6. Flytta till Japan möljigen till Lidingö! - medellivslängen är 81,8 i Japan och 82, 5 på Lidingö
  7. Plugga vidare - akademisk examen ger 7 år extra.
  8. Träna dig i positivt tänkande! - optimister lever 7,5 år längre en pessimister. (men jag tror att just de missnöjda pessimister som driver världen vidare i sin utveckling.

Här är några tips hur du kan få redan nu slätare hud

1 kommentar:

witchbitch sa...

Åhh, tack för fina tips!
:-)